El Festival Terrer Priorat obre el teló 
Comparte:

El Festival Terrer Priorat obre el teló 

 

Una producció pròpia de Marc Vilajuana inaugura

la sisena edició del Festival Terrer Priorat a la Cartoixa

 

Avui diumenge 21 d’agost s’inaugura del Festival Terrer Priorat en el marc incomparable de la Cartoixa d’Escaladei amb un concert de música sacra i composició minimalista.

El creador polifacètic Marc Vilajuana ha produït, ex professo, Matèria Primera, un concert de música monòdica a cinc veus amb materials medievals i peces pròpies contemporànies amb premisses d’ascetisme, precisió i escolta: “No és la pintura ni el vernís, és la matèria primera i la seva textura genuïna” afirma Vilajuana.

Un treball que es basa i es nodreix del cant gregorià i s’interpreta des d’una escènica actual, on hi participen les veus de Lia Sampai, Lu Colomina, Sandra Artigas i Martina Majó.

Marc Vilajuana, és investigador en arts escèniques, creador i intèrpret; mitjançant l’ús d’estètiques històriques, l’arqueologia del so i una visió avantguardista convida al relligament amb la natura i una visió renovada de l’experiència religiosa.

”Abans de la teorització del so, abans de la composició, quan la música existia únicament en la memòria i en la seva pràctica, és llavors quan el cant gregorià s’inicia des dels mínims ingredients, els més essencials.

Fent un salt al segle XIX, aquesta gana d’observar l’austeritat i la reiteració torna sota el nom de minimalisme.” Explica el propi autor.

Blai Rosés, director del festival remarca el fet de ser una estrena:

“Quan entens l’esperit del Priorat, de la Cartoixa i del vins elegants i profunds de DOQ Priorat valores l’esforç, el risc i l’exigència que hi ha al darrera.

Presentar una producció com Matèria Primera resum en coherència aquests plantejaments. Una obra pensada per la Cartoixa i la seva sonoritat i que expressa amb rotunditat la sobrietat del caràcter dels vins del Priorat.”

Durant la inauguració també es podrà visitar la instal·lació Priorat Pintat amb Vi de Montserrat Adzeries,

Un conjunt d’obres pictòriques elaborades amb pigments naturals derivats de les restes dels raïms premsats. Pintures que remeten al paisatge del Priorat des de l’elegància i una sensibilitat extremes.

La inauguració del festival anirà maridada amb un tast dels vins representatius de la DOQ Priorat, un tast que s’acompanyarà d’una delicatessen elaborada amb oli d’oliva verge extra de la DOP Siurana.

Un marc incomparable que obre el teló d’un festival que no para de créixer i que s’inaugura amb un acte solemne que ja ha esdevingut un punt assenyalat a l’agenda cultural i institucional del Priorat.

El concert de Marc Vilajuana marcarà l’inici d’una extensa programació que s’allarga tota la tardor.

“Ens hem esforçat per fer una programació exquisida,d’autor i principalment femenina, seguint la filosofia del festival en les darreres edicions.

La proposta artística enguany combina concerts íntims, de petit format i en espais escollits amb altres espectacles més atrevits i desenfadats amb música de ball. Un any més al Terrer no volem parlar de caps de cartell, tots els artistes que programem són en el seu estil primeres espases de l’escena musical dels països catalans.

Aquest segell de qualitat és l’excel·lència que el Priorat per història, distinció i bellesa mereix.” Afirma Blai Rosés director del festival.

 El festival, en un format expandit des de finals d’estiu fins a les portes de l’hivern, es fusionarà amb els territoris de les denominacions d’origen patrocinadores DOQ Priorat, DO Montsant i DOP Siurana.

El Terrer no és només música, va acompanyant d’un programa de tast de vins i olis de les DO patrocinadores.

“Un any més, volem fer del Terrer un espai cultural gastronòmic distingit i de preeminència de l’escena cultural. Venir al Priorat i al Terrer és un entrar a un viatge de descoberta per als sentits, una aventura que ens mostra la meravella d’allò nostrat. I és, sens dubte aliment per l’ànima.” 

El Festival Terrer Priorat arriba a la sisena edició amb força renovada i una programació pensada per a l’era postcovid. Un programa ric en estils, desenfadat i alegre, i alhora transcendent i un punt subversiu.

En un context general de retrobament amb la vida i l’alegria, Festival Terrer Priorat esdevé un espai per a la descoberta d’un territori únic, vital i encisador.

Comparte:

Articulos relacionados

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »
Verificado por MonsterInsights