EL PRESIDENT DE LA DO TERRA ALTA COMPAREIX AL PARLAMENT PER INFORMAR SOBRE ELS DANYS A LA VINYA DE LA PASSADA CAMPANYA DE VEREMA
Comparte:

Joan Arrufí, president del Consell Regulador de la DO Terra Alta, ha comparegut aquesta tarda de nou davant del Parlament de Catalunya, en aquesta ocasió de la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural per informar sobre els danys causats per les inclemències meteorològiques durant la campanya de verema de 2021.  

Els fets van ocórrer durant la segona meitat de setembre del 2021, quan la comarca va patir uns episodis importants de pluja intensa i calamarsa. Especialment afectats es van veure els municipis de Batea, Caseres i Vilalba dels Arcs.  

El temporal va malmetre aproximadament 2.000 hectàrees de cultiu, de les quals unes 800 eren de vinya. Els cellers de la DO Terra Alta van veure afectada la seva collita i molts pagesos van haver de treballar a contrarellotge per salvar el raïm que encara estava pendent de veremar. Es calcula que, als municipis més afectats, fins a un 60% del raïm estava encara pendent de collir.  

     

El raïm que es va veure afectat per les pedregades i que es va poder salvar presentava molt mal estat sanitari, amb importants índexs d’àcid glucònic, que mostra el grau de podridura del raïm. La gran majoria d’aquest raïm no es va poder vinificar i es va haver de vendre per altres usos, amb la consegüent reducció del seu preu. En total, es calcula que els danys causats per les pedregades estan al voltant dels 2 milions d’euros.  

Davant d’aquesta situació, el president de la DO Terra Alta ha aprofitat per demanar millores a les cobertures de les assegurances -no només pel que fa a les afectacions meteorològiques sinó també per malalties com el míldiu, ja actives a altres zones vinícoles d’Espanya-, així com un pla agrari “que contempli aquestes partides econòmiques i socials per ser resolutius de manera ràpida i àgil davant d’aquests problemes que, a conseqüència del canvi climàtic, són cada vegada més freqüentes”.  

Massificació eòlica i frau en l’etiquetatge 

Joan Arrufí ha aprofitat també la seva presència al Parlament per fer incís en dues qüestions que afecten directament al futur de la DO i els seus viticultors, viticultores i cellers: la massificació eòlica i el frau amb l’etiquetatge del vi.  

Pel que fa al frau en l’etiquetatge, i fent menció implícita a la causa oberta als jutjats sobre el presumpte cas de frau per part de l’empresa Reserva de la Tierra, Arrufí ha agraït el suport al Departament d’Agricultura i a l’INCAVI per personar-se a la causa i no deixar-los “sols davant d’aquesta lluita de males pràctiques i presumptes fraus”.

En aquest sentit, Arrufí també ha demanat “no crear més lleis noves sinó fer complir la regulació i control que hi ha establerts”.  

Sobre la massificació eòlica, i fent referència a la seva darrera intervenció al Parlament el passat 19 de gener, Arrufí ha recordat les dades sobre la potència eòlica que suporta avui dia la comarca i com els objectius del desplegament eòlic continguts en el decret 174/2002 no s’han complert.

“Som sobradament solidaris i us demanem valentia política perquè demaneu a altres territoris catalans aquesta mateixa solidaritat”, ha repetit, per concloure demanant a l’administració “valentia política per no destrossar el futur d’un territori com és la Terra Alta, amb un atractiu paisatgístic importantíssim i on un dels processos de creixement i d’assentament de persones al territori és l’enoturisme, que no pot existir sense el valor del paisatge”.  

Fuente: DO Terra Alta | Gandesa

WB By Salvador Llauradó | AEPEV 314 | Tarragona 02 | 04 | 2022

Comparte:

Articulos relacionados

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa amb un ampli ventall de propostes enoturístiques per gaudir del paisatge i els vins del celler. Des d’aquest pròxim dissabte, i durant tota la setmana pròxima, els visitants podran triar entre tastos...

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »
Verificado por MonsterInsights