EL PROJECTE LIFE PRIORAT+MONTSANT FINALITZA AMB UNA IMPORTANT REDUCCIÓ DEL CONSUM D’AIGUA I DE L’ÚS DE FITOSANITARIS
Comparte:

El projecte LIFE Priorat+Montsant arriba a la fi aquest mes de juny després de 4 anys d’intens treball per aconseguir un model de producció sostenible del sector vitivinícola a la comarca del Priorat.

El projecte ha aconseguit involucrar 60 cellers i més de 500 viticultors de tota la comarca al llarg d’aquests 4 anys, amb uns resultats molt positius pel que fa a la millora de l’ús dels recursos en pro de la sostenibilitat vitivinícola.

Entre les prioritats del projecte estava la d’aconseguir incrementar la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d’aigua del reg a la vinya.

Per aconseguir-ho, al llarg d’aquests anys s’han instal·lat 11 estacions meteorològiques en tota la regió que, juntament amb les 3 de la xarxa pública ja existents, han permès monitorar 240 hectàrees de les varietats més representatives de la zona.

L’objectiu inicial era reduir el consum d’aigua en un 10%. Finalment aquesta reducció oscil·la entre el 25 i el 35%.

Pel que fa a l’ús de fertilitzants, un altre dels punts claus del projecte, després de diversos estudis per ajustar al màxim la dosi i el moment òptim per al seu ús, s’ha aconseguit una reducció del 100% de fertilitzant s químics en les 406 hectàrees de vinya estudiades.

En el cas dels productes fitosanitaris de síntesi química, els responsables del projecte han pogut establir també bones pràctiques així com avaluar quins productes permeten reduir l’ús de coure i sofre a la vinya.

A més, s’han implementat pràctiques de confusió sexual a gran escala per combatre el cuc del raïm (Lobesia Botrana).

Al llarg d’aquests 4 anys s’ha aplicat aquesta tècnica a gairebé 300 hectàrees, fonamentalment als termes de Masroig i Falset, amb uns resultats molt satisfactoris: la reducció de l’aplicació de productes sanitaris per a aquesta plaga ha estat d’un 100% dins la superfície de l’assaig.

Amb l’objectiu final de ser la més sostenible possible, des de la DO Montsant es treballa per ampliar el nombre d’hectàrees de vinya en confusió sexual fins a les 500 hectàrees a finals d’aquest 2020, i arribar en un futur a cobrir el 100% del territori.

Eficiència dels recursos també als cellers

L’aplicació de tècniques sostenibles s’ha tingut en compte també als cellers. Així, s’ha creat un manual de bones pràctiques i estratègies de millora que inclou mesures d’eficiència energètica i hídrica en els principals processos al celler, així com en la distribució del vi i la selecció dels envasos.

A més, a partir de les dades de producció de vi de 19 cellers, s’ha calculat la petjada ambiental mitjançant la metodologia europea PEFCR d’anàlisi del cicle de vida. Els principals resultats obtinguts són d’1,24 kg de CO2 –un 20% menys que la mitjana europea- i 5,03 kwa/hora d’energia consumida per cada ampolla de vi produïda.

Sobre el projecte LIFE Priorat+Montsant

LIFE Priorat+Montsant és un projecte que persegueix desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible en la comarca del Priorat, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de metodologies per a l’ús eficient dels recursos naturals en tota la cadena de valor.

El projecte està formant per cinc entitats: VITEC (Centre Tecnològic del Vi), el Consell Regulador de la DO Montsant, el Consell Regulador de la DOQ Priorat, l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Anthesis Lavola, i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV), i compta amb la contribució financera del programa LIFE+ de la Unió Europea.

01 | 07 | 2020 | FUENTE: D.O.MONTSANT-PCATS COMUNICACIÓ BCN

Comparte:

Articulos relacionados

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa amb un ampli ventall de propostes enoturístiques per gaudir del paisatge i els vins del celler. Des d’aquest pròxim dissabte, i durant tota la setmana pròxima, els visitants podran triar entre tastos...

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »
Verificado por MonsterInsights