ELS RISCOS DE LA MASSIFICACIÓ EÒLICA A LA COMARCA DE LA TERRA ALTA
Comparte:

JOAN ARRUFÍ, PRESIDENT DE LA DO TERRA ALTA,  

COMPAREIX AL PARLAMENT PER ADVERTIR DELS PERJUDICIS  I RISCOS DE LA MASSIFICACIÓ EÒLICA A LA COMARCA 

El president de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per advertir dels perjudicis i amenaces que genera el projecte de línia de molt alta tensió que està previst construir entre les Terres de l’Ebre i Begues, al Baix Llobregat, així com sobre altres projectes similars que afecten de manera directa a la comarca de la Terra Alta.  

“Tots estem d’acord amb aquesta nova posada en marxa de renovables al país, però s’ha de fer amb seny. Justament aquí, a la Terra Alta, l’impacte d’aquesta invasió d’energia eòlica està destruint el que seria el futur de la nostra comarca envers el món del vi, viticultura i turisme enològic, que ara està tenint prou força per assentar gent al territori i gent qualificada, i trencar aquest envelliment que aquestes comarques del sud, i en especial aquí a la Terra Alta, estem tenint”, ha dit Arrufí a l’inici de la seva intervenció. 

Referent al tema concret de la MAT, Arrufí s’ha referit als pobles afectats a la comarca que, al mateix temps, són ja zones afectades per la massificació eòlica: “Amb el tema de la MAT, els pobles afectats dintre de la Terra Alta són Batea, Corbera d’Ebre, Gandesa i La Fatarella. 

Quatre pobles dins d’aquesta comarca on tornarem a patir el malbaratament del nostre territori envers una energia que no la consumirem aquí al territori. Evidentment, hem de ser solidaris, però sí que cal ser políticament valents per poder buscar una solució on tot el país aporti la mateixa solidaritat”.  

En finalitzar la seva intervenció, ha interpel·lat directament als polítics i a la seva capacitat de prendre decisions que afecten el territori perquè es tinguin en compte totes les zones, també aquelles més rurals i despoblades, històricament més oblidades:

“Com a representant de la Denominació d’Origen i dels viticultors, viticultores i cellers, el primer motor econòmic d’aquí del territori, la meva postura és totalment en contra de la massificació i el malbaratament de les zones rurals perquè és una de les riqueses més importants que tenim en aquest país i cal cuidar-les si no volem que desapareguin”.  

A la comissió han intervingut també representants del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans, d’Unió de Pagesos, de l’Associació pro Vegueria Penedès, del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola i de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, que ha fet una clara defensa del potencial del territori pel que fa al turisme, especialment ara que s’acaba de posar en marxa un important projecte enoturístic per a la zona com és la Ruta del Vi de la DO Terra Alta.  

Context  

La comarca de la Terra Alta, amb una extensió de 700 km2 i 12.000 habitants -el 0,16% del total d’habitants de Catalunya- suporta actualment el 25% de l’energia eòlica que es genera a Catalunya.

Avui dia, a la comarca de la Terra Alta hi ha 148 aerogeneradors en funcionament i, en cas de portar-se a terme els 96 més en tràmit, el percentatge es veuria incrementat en un 65%.  

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, que aplega 61 cellers i 1.247 viticultors i viticultores, i que ha esdevingut un dels principals motors econòmics de la comarca, es mostra plenament a favor de les energies renovables, però demana també defensar el seu paisatge, eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic, entre altres motius perquè, després de més de 10 anys amb projectes eòlics en funcionament a la comarca, ha quedat demostrat que l’aportació d’aquests projectes a la Terra Alta és pràcticament nul·la, i que, a més, no s’està complint ni amb els objectius previstos per la Generalitat de Catalunya ni amb les promeses fetes pels promotors.  

Fuente: DO Terra Alta Gandesa

Wine Black By Salvador Llauradó | Tarragona | 24 | 01 | 2022

 

Comparte:

Articulos relacionados

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa amb un ampli ventall de propostes enoturístiques per gaudir del paisatge i els vins del celler. Des d’aquest pròxim dissabte, i durant tota la setmana pròxima, els visitants podran triar entre tastos...

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »
Verificado por MonsterInsights