LA DO MONTSANT ARRIBA AL 50% DE LES VINYES TREBALLADES AMB TÈCNIQUES DE CONFUSIÓ SEXUAL
Comparte:

Amb l’inici d’un nou cicle de vida de la vinya, i en una aposta decidida per una agricultura més sostenible, la Denominació d’Origen Montsant ha tornat a posar en marxa la campanya de treball amb tècniques de confusió sexual a la vinya per combatre la Lobesia botrana o cuc del raïm.

Les feines, que van arrencar a mitjans d’aquest mes d’abril, finalitzen aquesta mateixa setmana i abasten un total de 926.375 ha, el que suposa ja el 50% de les hectàrees de vinya inscrites a la DO Montsant.

Amb la particularitat que, a més, es concentren a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica, garantint una major sostenibilitat a la vinya.

Cal destacar també que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt. Que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors -actualment ja són 272 els viticultors involucrats– suposa un dels principals reptes en una DO on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors. Que el projecte continuï creixent any rere any garanteix els resultats a futur.

Context

La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles, provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic i contribuir així a la sostenibilitat del territori.

 Altres projectes d’investigació

A més de treballar per continuar sumant viticultors i cellers a les feines de confusió sexual, la DO Montsant col·labora també en altres projectes d’investigació a la vinya, com ara un assaig amb diferents productes, tant ecològics com no ecològics, per lluitar contra la botritis; i un assaig amb bioreforçants per controlar la cendrosa i el míldiu en varietats autòctones sense necessitat d’aplicar sofre ni coure.

L’objectiu de tots aquests estudis és treballar per la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi

Fuente: D.O. Montsant, Falset, 26 d’abril de 2022

WB By Salvador Llauradó | AEPEV 314 | Tarragona

Comparte:

Articulos relacionados

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »