LA DO MONTSANT ARRIBA AL 50% DE LES VINYES TREBALLADES AMB TÈCNIQUES DE CONFUSIÓ SEXUAL
Comparte:

Amb l’inici d’un nou cicle de vida de la vinya, i en una aposta decidida per una agricultura més sostenible, la Denominació d’Origen Montsant ha tornat a posar en marxa la campanya de treball amb tècniques de confusió sexual a la vinya per combatre la Lobesia botrana o cuc del raïm.

Les feines, que van arrencar a mitjans d’aquest mes d’abril, finalitzen aquesta mateixa setmana i abasten un total de 926.375 ha, el que suposa ja el 50% de les hectàrees de vinya inscrites a la DO Montsant.

Amb la particularitat que, a més, es concentren a la zona de major pressió de la plaga i on tradicionalment s’han aplicat més tractaments químics que ara es veuen reemplaçats per aquesta tècnica, garantint una major sostenibilitat a la vinya.

Cal destacar també que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt. Que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors -actualment ja són 272 els viticultors involucrats– suposa un dels principals reptes en una DO on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors. Que el projecte continuï creixent any rere any garanteix els resultats a futur.

Context

La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles, provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic i contribuir així a la sostenibilitat del territori.

 Altres projectes d’investigació

A més de treballar per continuar sumant viticultors i cellers a les feines de confusió sexual, la DO Montsant col·labora també en altres projectes d’investigació a la vinya, com ara un assaig amb diferents productes, tant ecològics com no ecològics, per lluitar contra la botritis; i un assaig amb bioreforçants per controlar la cendrosa i el míldiu en varietats autòctones sense necessitat d’aplicar sofre ni coure.

L’objectiu de tots aquests estudis és treballar per la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi

Fuente: D.O. Montsant, Falset, 26 d’abril de 2022

WB By Salvador Llauradó | AEPEV 314 | Tarragona

Comparte:

Articulos relacionados

LA DO TARRAGONA ORGANITZARÀ MICROTASTOS A LA FIRA ÀPAT TARRAGONA

LA DO TARRAGONA ORGANITZARÀ MICROTASTOS A LA FIRA ÀPAT TARRAGONA La Denominació d’Origen Tarragona serà present a l’edició tarragonina de la Fira Àpat, que se celebra del 25 al 27 d’aquest mes en el Recinte Firal de Tarragona. La DO Tarragona comptarà amb un estand...

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »