La FCAC reclama al Govern una línia d’ajuts als cellers cooperatius
Comparte:

 

Desacord amb la inadmissible campanya del Servei Català

de Trànsit vinculant una copa de vi amb els accidents

Les 49 cooperatives vitivinícoles representen la meitat de la producció de Catalunya i generen ocupació per a més de 800 treballadors

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha reclamat al Departament d’Agricultura la necessitat d’implementar una línia d’ajut específica per als cellers cooperatius, prioritzant aquells que es trobin a zones afectades per la malaltia del míldiu de la vinya (Plasmopara viticola).

Aquesta demanda, que s’ha tornat a insistir avui en la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi, té l’objectiu de cobrir part de les despeses ordinàries com salaris i amortitzacions, que les cooperatives han d’afrontar malgrat la davallada en la producció de raïm.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la FCAC, argumenta que “enguany hem hagut de lluitar contra la incidència del míldiu, que ha suposat una reducció del 30% de la producció –un percentatge encara més elevat a zones del Penedès.

Els danys ocasionats pel míldiu no són assegurables a Catalunya, mentre els productors d’altres comunitats autònomes sí que gaudeixen d’una cobertura total per part de les entitats asseguradores”.

La situació de les cooperatives del vi es veu agreujada per la caiguda de les vendes provocada per la pandèmia de la Covid-19, fins al punt que pot arribar a perillar la liquiditat d’alguns cellers.

La Comissió Europea també ha anunciat que preveu un important descens del consum de vi a causa del confinament de la població, la cancel·lació de tot tipus d’esdeveniments, el tancament del canal Horeca i la caiguda del turisme.

A més, s’espera que les exportacions de vi de la Unió Europea a tercers països disminuiran un 6% en relació amb la mitjana dels últims cinc anys.

D’altra banda, en el decurs de la reunió, el sector ha mostrat el seu desacord amb la inadmissible campanya del Servei Català de Trànsit que, sota el lema “Una copa i prou.

Per provocar un accident n’hi ha prou amb una copa”, argumenta que “una sola copa de vi o de cava, o de cervesa, NO és cap garantia de conduir amb plenes facultats”.

Les cooperatives es mostren totalment a favor de les campanyes de sensibilització per evitar els accidents de trànsit pel consum d’alcohol i de drogues, però recorden que el vi és part fonamental de la gastronomia i que un consum moderat forma part de l’estil de vida saludable que promou la Dieta Mediterrània.

La FCAC aglutina 49 cooperatives vitivinícoles que representen un 50% del total de la producció de Catalunya i facturen uns 140 M€ anuals per la comercialització de vi i cava.

Aquests cellers generen ocupació per a més de 800 treballadors.

| 15 | 12 | 2020 | Fuente: Fcac-Barcelona

Comparte:

Articulos relacionados

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa

Un any més, el Celler Masroig es prepara per rebre la Setmana Santa amb un ampli ventall de propostes enoturístiques per gaudir del paisatge i els vins del celler. Des d’aquest pròxim dissabte, i durant tota la setmana pròxima, els visitants podran triar entre tastos...

¿Seguimos conectados?

¿Quiénes somos?

Descubre quién está detrás de este proyecto, enamorados de la cultura enológica y comprometidos en dar a conocer los mejores vinos.

Traducir »
Verificado por MonsterInsights